Vinprovning i Nice

Nice 

Vi tog flyget till Nice, den franska rivierans vackra huvudort med sin berömda strandpromenad, otaliga museer och byggnadsverk. den gamla staden i italiensk stil och sin hamn. Franskra Rivieran är, till skillnad från övriga Provence, ingen egentlig vinregion. Det är helt enkelt för bergigt och torrt. Ett undantag skall vara området kring och väster om St Tropez, alltså strax söder och väster om Sainte-Maxime på kartan. Här produceras viner under namnet Côtes de Provence, Provencekusten. Dessa viner är inte lika kända som till exempel Châteauneuf-du-Pape som du hittar några timmar nordväst, men ändå värda att uppmärksamma.

Vår svenska guide mötte upp på hotellet under eftermiddagen. Vi åker mot Le Var. Färden går genom tät pinjeskog, förbi ett stort fält med vinrankor och sen ut mot havet igen. Detta område erbjuder utsökta viner och flertalet har den franska kvalitets beteckningen AOC ”Côte de Provence”. Regionen har friska, fruktiga och lätta viner och är speciellt kända för sina goda roséviner. Vi startar med ett besök hos ett känt vinkooperativ som erbjuder lärorika vinlektioner. Providentia föreslår gruppen en komplett genomgång av smak, lukt och känselsinnena för att förbättra våra kunskaper om vinprovning och konsten att smaka sig fram till olika förnimmelser och smaksensationer. Lektionen hålls på engelska och varar i cirka 3 timmar. Undervisningen bygger på att visa deltagarna genom pedagogiska smak- och doft övningar för att känna igen smaker, visa var i gommen och på tungan som smakerna finns, memorisera olika dofter, lära sig nödvändig vinvokabulär, olika vindruvor, mm....

Ja, det är verkligen lätt att drömma sig bort till Nice och den franska rivieran när man sitter här hemma och sippar dunkvin. Men nästa sommar kommer det bli av! 

 

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Postat av: Admin
Datum: 2014-08-14 kl.12:17
Taggar: vin, frankrike, nice
Kategorier: Utlandet
Actions: E-mail | Kick it! | DZone it! | del.icio.us
Information: Kommentarer (0) | Post RSSRSS comment feed